Praha spustí v létě novou čistírnu odpadních vod za 6 miliard korun

blank

Stavba se plánovala od konce 90. let. Metropole investiční akci pokryla částečně ze svého rozpočtu a také z vybraných poplatků za vodu. Kvůli dlouhodobé smlouvě s koncernem Veolia však Praha nedosáhla na evropské dotace.

Po dokončení nové linky bude následovat až rok a půl zkušebního provozu. Město musí také vyřešit modernizaci té stávající a připravit projekt, jak naložit s kaly, které čistírna produkuje.

Ve staveniště se největší pražský ostrov proměnil v létě 2015. Dosud z něj stroj odvezly zhruba 350 tisíc metrů krychlových zeminy, kterou nahradilo 170 tisíc metrů krychlových betonu.

Odpadní voda, která do čistírny přiteče, nejprve projde hrubým přečištěním, které provází zápach, ale díky filtrům vzduchotechniky se ven nedostane. Voda se pak vyčistí biologicky.V poslední fázi se z ní chemickou cestou odstraní fosfor. Následně se může vypustit do Vltavy.

Nová čistírna je zapuštěná 13 metrů pod zemí. Na ostrově také vznikne park s cyklostezkou. Povrch překryje suchomilná vegetace a nenáročné stromy. V minulosti se uvažovalo i o kavárnách nebo o parkovišti. To se však nepodařilo prosadit.

Scroll to Top