Odbahnění rybníku v Senotíně

blank

Návesní rybník v novobystřické části Senotín na Jindřichohradecku slouží primárně jako ochrana před povodněmi, ale také jako zásobárna užitkové vody pro případ požáru. Nádrž je dnes po odbahnění mnohem čistější. Z rybníka zmizely tři tisíce metrů kubických bahna, byla opravena hráz a postaveno nové výpustné zařízení.

Rybník v Senotíně byl naposled odbahněn v 70. letech. „Odbahnění ale nebylo provedeno příliš odborně. Místo toho, aby sediment odvezli, tak jej vyhrnuli na okraj rybníka, kde byl ponechán a odstraněn byl teprve nyní,“ sdělil Jindřichohradeckému deníku starosta obce Vladimír Bláha.

Během současného odbahnění byly také na svah navezeny kameny, opravena a rozšířena hráz, současně bylo vystavěno i betonové sdružené výpustné zařízení, které se skládá z betonového výpustného zařízení a bezpečnostního přelivu s novým odtokovým potrubím, které pomůže při případných povodních. Připraveno je až na padesátileté průtoky.

Při akci pomáhali i místní a vysbírali například chráněné škeble rybničné, které se po odbahnění vrátily z tůňky zpět do rybníka.

Náklady na akci se vyšplhaly na 1,4 milionu korun, z čehož 671 tisíc uhradilo ministerstvo zemědělství. Projekt zpracovala a následně řídila společnost G-Project.

Foto: Jindřichohradecký deník

 

Scroll to Top