AOPK: Máchovo jezero bude čistější

blank

Do Máchova jezera, které bylo částečně odbahněno, už by se neměly dostávat splaveniny a živiny z Robečského potoka. Odbahněny byly Dokeská a Břehyňská zátoka jezera, zároveň zde byly opraveny hrázky a zabezpečena stoka Břehyňského rybníka. Informovala o tom Agentura ochrany přírody a krajiny.

„Dvouletý projekt jsme zakončili zabezpečením stoky Břehyňského rybníka dřevěnými piloty a masivními fošnami. To zabezpečí, že se odtud nebudou dostávat splaveniny do Máchova jezera. Prospěje to také zdejšímu cennému mokřadnímu společenství, zejména v národní přírodní rezervaci Břehyně-Pecopala a národní přírodní památce Swamp,“ vysvětlil Pavel Trnka z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Celkové náklady projektu dosáhly 18,4 milionu korun.

Pro další zlepšení kvality vody v jezeře by ale bylo potřeba podniknout několik dalších kroků například ve formě protierozního opatření na zemědělských pozemcích, vybudování dostatečně kapacitní sedimentační jímky nad všemi propustky pod státní silnicí Praha – Česká Lípa nebo rekonstrukce kanalizační sítě.

Máchovo jezero, které je ve skutečnosti rybníkem, je největší jezero v Libereckém kraji a třetím největším, které leží mimo Jihočeský kraj. Bylo založeno ve 14. století a dnes je mimořádně oblíbeným rekreačním centrem jak českých, tak zahraničních turistů.

Scroll to Top