ČEZ má na Lipně nové turbíny

blank

Vodní elektrárna Lipno I patřící společnosti ČEZ dostala nové turbíny. Povodí Vltavy také letos na hrázi opraví ocelovou klapku, přes niž se pouští voda i při kajakářských závodech. Dnes je to přesně 60 let od předčasného napuštění nádrže Lipno, což tehdy zapříčinilo tání a povodeň. Informoval o tom portál e.15.cz. 

ČEZ zmodernizoval ve vodní elektrárně Lipno I obě původní šedesátimegawattová soustrojí z roku 1959. Obě jsou nyní nové. Mluvčí společnosti pro obnovitelné zdroje Martin Schreier uvedl, že se veškeré práce dělaly v těžko přístupném prostředí strojovny 160 metrů pod zemí. Výměna turbín stála 400 milionů korun.

Každá turbína má novou spirálu, oběžné kolo, rozváděcí ústrojí, ložisko, přetěsnily se potrubní systémy nebo vyměnil stotunový stator generátoru. Podle Schreiera se také díly novému hydraulickému systému ušetří tisíce litrů oleje a výrazně klesá riziko úniků ropných látek do okolí. Jde o vůbec první modernizaci podobného rozsahu.

Do opravy vodní elektrárny vložilo Povodí Vltavy v posledních letech desítky milionů korun. Další rozsáhlé opravy a rekonstrukce jsou na Lipně naplánovány i pro rok 2018.

Vodní elektrárna Lipno I byla uvedena do provozu roku 1959 a nachází se v blízkosti hráze vodní nádrže Lipno na řece Vltavě v Jihočeském kraji.

Foto: e.15.cz

Scroll to Top