Ceny vody v Moravskoslezském kraji patří k nejnižším u nás

blank

I přes mírné navýšení ceny vody se platí ve městech a obcích na severu Moravy a ve Slezsku v porovnání s celorepublikovým průměrem méně než ve většině  ostatních regionů. Například zákazníci Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava platí letos za metr krychlový vodného a stočného 81,07 koruny a zákazníci Ostravských vodáren a kanalizací 77,30 koruny.

„V kalkulaci vodného a stočného pro rok 2018 se odráží vývoj nákladů například v nutnosti financovat plán obnovy a oprav vodohospodářské infrastruktury, v nárůstu ceny surové vody odebírané od státní organizace nebo v personální oblasti. Naše politika udržuje dlouhodobě výši vodného a stočného několik korun pod celorepublikovým průměrem. Cílem je nadále poskytovat našim zákazníkům vysoce kvalitní služby v požadovaném rozsahu za přiměřené ceny,“ uvedl v listopadu generální ředitel SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.

Společnost investuje letos do obnovy a rozvoje vodohospodářské infrastruktury 530 milionů korun, do oprav míří dalších 223 milionů korun. Podle průzkumu zákaznické spokojenosti, který realizovala agentura Respond & Co, je se službami SmVaK Ostrava spokojeno 95 % dotazovaných představitelů měst a obcí a 99 % zástupců firemního sektoru, kteří výrazně pozitivně hodnotili také vystupování zaměstnanců vodárenské společnosti při řešení provozních záležitostí.

Generální ředitel OVAK Petr Konečný pak upozornil na to, že cenu vody ovlivňuje také nárůst poplatku za pronájem infrastruktury, který platí společnost Ostravě jako jejímu majiteli.
„Prostředky vynaložené na zlepšení stavu vodohospodářské infrastruktury pro rok 2018 budou minimálně 373 milionů korun, z toho 288 milionů prostřednictvím nájmu a zbytek formou oprav zajišťovaných společností OVAK. Zároveň pro zkvalitnění služeb a údržby vodovodní a kanalizační sítě je plánována výše investic 34 miliónů korun,“ doplnil Konečný.

Ostravské vodárny a kanalizace zásobují pitnou vodou obyvatele Ostravy. Zhruba 35 % až 40 % pitné vody se vyrábí z podzemních zdrojů nacházejících se v oblasti města. Roční produkce pitné vody z podzemních zdrojů se pohybuje okolo 6 až 7,5 milionu metrů krychlových vody. Až 65 % vody OVAK nakupuje od Severomoravských vodovodů a kanalizace Ostrava, které dodávají upravenou pitnou vodu z vody povrchové – z přehradních nádrží Kružberk a Šance.

Scroll to Top