Ve Zbirohu pátrají, kde uniká voda

blank

Ve Zbirohu museli požádat obyvatele o pomoc při lokalizaci úniků vody. Každý den se z městské vodovodní sítě ztrácí stovky metrů krychlových vody. Hledání závady trvá již čtvrt roku. Informoval o tom Rokycanský deník. 

„Už od Vánoc se ve městě zvýšil odběr vody asi na 500 krychlových metrů za den. Obvyklá spotřeba je kolem čtyř set. Domníváme se, že je to zapříčiněno poruchou nebo několika menšími poruchami na vodovodní síti,“ uvedl tajemník města Pavel Vlček.

Dodavatelem pitné vody ve Zbirohu je společnost Revos. „V kanalizačním potrubí zjišťujeme, jestli někde neteče čistá průzračná voda. Se sluchátkem zkoušíme, jestli uslyšíme syčení unikající vody. Prolezli jsme každý kout ve městě a nemůžeme nic najít,“ konstatoval vedoucí vodovodů a kanalizací Revosu Petr Šmolík.

Do Zbirohu zamířil už i specialista z Plzeňské vodárny, který prověřil polovinu města. „Použili jsme i další metodu, a to uzavírání malých částí městských čtvrtí v nočních hodinách s následnou kontrolou grafů na dispečinku, zda se porucha neprojeví v té uzavřené oblasti. Stále ale běháme po městě a pátráme. Nemáme jinou možnost, než to najít,“ doplnil Šmolík.

K pátrání vyzývá město i občany. „Při zjištění neobvyklého hluku, příkladně z kanalizačních poklopů, neobvyklého hluku v domě, tekoucí a zurčící vody, rozmočeného terénu v okolí a podobných neobvyklých věcí, nahlaste toto místo provozovateli vodovodu, případně zavolejte na telefonní čísla 602 223 962, 371 723 041, nebo se zastavte na městském úřadě. Pracovníci úřadu to sdělí provozovateli,“ uvedli radní Zbirohu.

 

Scroll to Top