Zřejmě další suchý rok na jižní Moravě. Chybí podzemní voda i sníh

blank

Jihomoravský kraj dlouhodobě sužuje nedostatek vody. Ministerstvo zemědělství řeší žádosti o kompenzace za sucho v loňském roce, ale už teď vodohospodáři varují, že rok 2018 nebude pro zemědělce jednoduchý. Deficit podzemní vody na jihu Moravy totiž označují za silné sucho.

Hladinu podzemní vody měří vodohospodáři na 240 místech jižní Moravy. „Ta voda je asi tři metry pod terénem, je to silné sucho. Na jižní Moravě je situace stále velice vážná,“ citovala Česká televize vedoucí oddělení hydrologie ČHMÚ Eva Soukalová.

Někde musí vodohospodáři čidla posunout níž, protože je mají na suchu. Rekordně nízký průtok má třeba řeka Jevišovka. V průměru jen něco kolem deseti procent normálu. „To by skutečně ten sníh musel být aspoň metr vysoký, aby se to doplnilo. A půda by nesměla být zamrzlá,“ řekla dále hydroložka.

Vláda bude kvůli loňskému suchu částečně kompenzovat zemědělcům ztráty. „Díky dvěma miliardám ze státního rozpočtu, které schválila vláda, částečně pomůžeme nejvíce poškozeným zemědělským podnikům, u nichž by kvůli letošnímu suchu hrozilo ukončení jejich činnosti. Peníze na kompenzace za mrazy získáme z ušetřených prostředků z loňska, což je zhruba 57 milionů korun, vláda pak odsouhlasila zvýšení našeho rozpočtu o 151 milionů. Celkem tak můžeme ovocnářům a lesním školkařům poskytnout jako kompenzaci za letošní mrazy 208 milionů korun,“ uvedl v září tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka. Za sucho budou kompenzace vypláceny z Rámcového programu řešení rizik a krizí v zemědělství.

Ministerstvo zemědělství v létě také dokončilo v návaznosti na sucho a nedostatek vody strategický dokument. Základem souboru opatření je posílit schopnost krajiny, aby zadržovala vodu. Ministerstvo se zaměřuje na využití retenční kapacity lesní a zemědělské půdy a na pozemkové úpravy. V roce 2016 schválila vláda přípravu 12 dotačních programů, které se týkají hospodaření s vodou. Předpokládány rozsah těchto programů činí do roku 2021 13,6 miliardy korun a další 4,3 miliardy korun představuje spoluúčast žadatelů. Tyto programu jsou zaměřeny zejména na zadržení povrchových vod v krajině nebo zvýšení počtu rybníků.

O aktuálním stavu sucha v ČR informuje portál www.intersucho.cz.

Scroll to Top