Přehradu Harcov příští rok vypustí

blank

Ještě letos se mohou zájemci vykoupat v přehradě Harcov v Liberci. Poté bude dva roky nepřístupná. Povodí Labe zahájí její dlouho plánovanou modernizaci na jaře příštího roku. „Je třeba zbavit přehradu technických neduhů, přeci jenom jde o staré dílo, které už zásadní rekonstrukci vyžaduje. Opravy budou náročné právě s ohledem na  její stáří a technologie, které se už dnes nepoužívají,“ řekl ředitel závodu Jablonec nad Nisou Povodí Labe Bohumil Pleskač. Informoval o tom portál idnes.cz.

Liberecká přehrada, známá též jako vodní dílo Harcov, je schopna zadržet 630 tisíc kubíků vody. Dnes slouží především jako rekreační místo pro obyvatele Liberecka, ačkoliv byla původně navržena pro ochranu města před povodněmi a jako zásobárna vody pro průmyslové potřeby.

Opravy se budou týkat hráze i podloží. Vzniknou také nové spodní výpusti a bude upravena kaskáda s přelivy a rovněž vstupní část, kterou přitéká voda do přehrady. „Opravy budeme dělat s ohledem na to, aby v budoucnu bylo snazší sanovat celé podloží i nadloží hráze. Postaví se štoly, kterými se pak budou provádět injektáže, aby se zamezilo případným průsakům. Výhodou bude, že pak už se nebude muset kvůli opravám přehrada vypouštět,“ uvedl dále Pleskač.

V roce 2019 bude přehrada bez vody. Musí se odstranit nánosy bahna ze dna. „Slibujeme si od toho čistější vodu. I když vyhráno bude, až se podaří odkanalizování celé zástavby podél Harcovského potoka nad přehradou, která dnes není napojena na kanalizační síť a vše tak teče do nádrže. Na tomto projektu pracujeme se Severočeskou vodárenskou společností a Severočeskými vodovody a kanalizacemi,“ uvedl primátor Liberce Tibor Batthyány.

Rekonstrukce potrvá zhruba dva roky a přinese i omezení pro rekreanty. „Kromě toho, že se lidé nevykoupou, dojde i k omezení provozu v bezprostředním okolí. Půjde o částečnou uzavírku komunikace kolem přehrady a na koruně hráze,“ upozornil Batthyány.

Povodí Labe také opraví zeď pod takzvanou Promenádní cestou. „Ta zeď už se celá hroutí, jsou tam vypadané žulové kvádry, takže se to udělá celé najednou. Vlastní povrch cesty ale patří městu, my se staráme jen o tu zeď,“ upřesnil Pleskač. Pod cestou se dnes nachází nefunkční obtokový náhon, o jehož opravu se postará město, které upraví i svahy nad přehradou. Náklady na kompletní rekonstrukci přehrady se dnes odhadují na 300 milionů korun.

Scroll to Top