Retenční nádrže v Hranicích na Moravě pomůžou řece Bečvě

blank

Tři retenční nádrže v Hranicích na Moravě buduje společnost VaK Přerov. Jedna se nachází pod schody od zámeckého hotelu směrem k Veličce, další dvě u jezu na Bečvě. Práce jsou součástí rozsáhlé investice do dostavby kanalizace za víc než 133 milionů korun. Hotovo má být do konce února. Vodárny staví také splaškovou kanalizaci v ulicích Kropáčova, Tesaříkova, Havlíčkova a Pod Křivým.

„Účelem retenčních nádrží s celkovým objemem zhruba 3 000 metrů krychlových je zachytit při deštích vodu z jednotné kanalizace, která by jinak odtekla do řeky. Po odeznění dešťů se zachycená voda přečerpá a vyčistí na čistírně odpadních vod,“ uvedl mluvčí města Petr Bakovský. Součástí kanalizace, na kterou se může připojit až 80 nemovitostí, budou dvě čerpací stanice.

„V ulici Pod Křivým jsou kanalizace a přípojky dokončeny, povrch cesty má být hotový do 30. dubna. V ulici Havlíčkova má být kanalizace hotová 31. března, přípojky 30. dubna a cesta 31. května. V ulici Kropáčova je připravená kanalizace, do poloviny února mají být hotové přípojky. Povrch ulice má být do 30. dubna letošního roku,“ informoval dále Bakovský.

Náklady na stavby činí zhruba 118 milionů korun, přitom přerovské vodárny počítají se sedmdesátimilionovou dotací z Operačního programu Životní prostředí. Město Hranice pak bude investovat do realizace dešťové kanalizace. Tato akce si vyžádá zhruba 15,6 milionu korun. Hranice částku uhradí ze svého rozpočtu.

Zdroj: 5plus2

Scroll to Top