Ve Vesci se nemůže lyžovat, areál nemá povolení čerpat vodu na sníh

blank

Běžkařský areál v libereckém Vesci musí na letošní sezonu zřejmě zapomenout. Propadlo mu totiž povolení o nakládání s vodami. „Jsme schopní začít do čtyřiceti osmi hodin zasněžovat, ještě jsme ale nedostali od města požadavek. Na druhou stranu zatím ani nebyly na zasněžování podmínky. Tento týden se to ale asi změní,“ informovala za Skiareál Ještěd Renata Balašová. Problém je v tom, že povolení už letos nedorazí. Informovala o tom liberecká mutace portálu idnes.cz. 

„V letošní sezoně už bohužel ani zasněžovat nemůžeme, protože městská společnost Sportovní areál Ještěd si nechala propadnout povolení nakládat s povrchovými vodami. Na příští sezonu se ale už dobře připravíme. Ani si nemyslím, že by bylo rozumné vynakládat teď stovky tisíc na to, aby byl areál měsíc v provozu. Dostavují se dětské nemoci, jak byl stavěný narychlo na jednu akci. Musíme ho dát dohromady. Možná budou zapotřebí investice v řádu milionů,“ uvedl liberecký primátor Tibor Batthyány.

Zasněžení tratí může vyjít zhruba na 400 tisíc až milion korun. „Je škoda, že se nezasněžuje, když je tu vybudovaný takový areál. Bydlíme kousek, i proto by pro nás bylo lepší jít běžkovat sem, než se ráno trmácet do Bedřichova. Kdyby byl areál pravidelně upravený, jezdili by sem určitě z širokého okolí nejen sportovci, ale i rodiny s dětmi. V této zimě kvůli mizérii se sněhem nejsou ty normální protažené stopy, jako bývají třeba ve Vratislavicích, nikde. A tady by mohli zasněžovat, když je tu všechno připravené,“ reagoval například Filip Nesvačil.

Někteří hovoří o tom, že je umělé zasněžování příliš velký luxus. „Dělalo by se to jen pro pár výkonnostních lyžařů. Myslím si, že by se ty peníze měly dát do investic pro letní provoz, na který by se podle mého měl Liberec soustředit. Jako je vybudování pumptracku, dětského hřiště nebo rolety, aby byl v létě stín,“ míní naopak Filip Zeman z agentury Sport Kids, která ve Vesci pořádá pro děti sportovní kurzy.

Loni areál fungoval až do března. Napadl přírodní sníh a město také dosněžovalo. Ještě do ledna měla Vesec na starosti městská společnost SAJ. Teď už vesecké tratě spadají jen pod odbor správy majetku města Liberec. Areál ve Vesci se rozkládá na přibližně padesáti hektarech a jeho výstavba stála 280 milionů korun. V areálu jsou tři běžecké okruhy.

Například v Krkonoších se na umělé zasněžování použije tolik vody, kolik ročně spotřebuje třináctitisícové Vrchlabí. Ředitel Asociace horských středisek Libor Knot uvedl, že dnes majitelé zasněžují 80 až 90 procent areálů. Podnikatelé sice za vodu čerpanou z horských toků nemusí platit, ale i tak je metr krychlový vyjde zhruba na 50 korun za energie.

Foto: SKI Ještěd 

Scroll to Top