FVI 2018: Starosta Mladé Vožice označil kontrolory specializovaného úřadu za škůdce vlastnického ...

blank

Mimořádně emotivní příspěvek, který vzbudil značnou pozornost mezi účastníky konference, si připravil starosta jihočeské Mladé Vožice a senátor za volební obvod Táborsko Jaroslav Větrovský. Třítisícové město provozuje od 1. prosince 2013 vlastní vodárenskou infrastrukturu vlastními silami. Údajně však čelí represím státního aparátu.

Podle starosty Mladé Vožice Jaroslava Větrovského panovala před zahájením samostatného provozu vodárenství ve městě očekávání v podobě absolutní průhlednosti finančních toků a efektivity v nakládání s vybranými financemi za vodné a stočné na základě generování maximálního objemu prostředků do obnovy, reinvestic a investic na vodohospodářském majetku. Veškerá očekávání byla podle slov Jaroslava Větrovského naplněna a provoz fungoval bez jakýchkoliv problémů.

V lednu 2017 ohlásil kontrolu Specializovaný finanční úřad České Budějovice, který se zaměřil na kalkulace cen vodného a stočného a předpisy pro platby odběratelům. Od úřadu následně dostala Mladá Vožice dvacetitisícovou pokutu za nedodržení Věstníku ministerstva financí v jedné položce kalkulace. Město sice podalo odvolání, ale pokuta mu byla následně potvrzena.

„V konání kontrolorů Specializovaného finančního úřadu spatřujeme naprostý rozpor mezi oficiální politikou vlády a počínáním státní správy. Jde o ohrožení vlastnického modelu provozování. Městům, obcím a jejich organizacím jsou ze strany kontrolorům házeny klacky pod nohy. Pro formální nedostatky dochází ke zbytečné šikaně a sankcionování za naprosto nepodstatné, prý chyby,“ zdůraznil velmi emotivně Větrovský, podle něhož je potřeba systém zjednodušit a obcím a městům začít důvěřovat. Konkrétně jmenoval kontrolory úřadu, které dokonce nazval škůdci vlastnického modelu provozování vodárenské infrastruktury.

 

Scroll to Top