Kapské Město o měsíc oddálilo hrozbu zavedení přídělového systému vody

blank

Jihoafrickou republiku sužuje extrémní sucho. Nejhorší situace je v Kapském Městě. Doposud byl za den nula, kdy městu dojdou zásoby vody, považován 16. duben. Nově je to podle agentury Reuters 11. květen. Obyvatelům je doporučeno, aby spotřebovávali maximálně padesát litrů na osobu denně. V případě, že by Kapské Město zavedlo přídělový systém, dostávali by obyvatelé denně na osobu 25 litrů vody.

„V Kapském Městě je problém zásobování vodou zčásti politického charakteru. V Západním Kapsku vládne strana DA, na celonárodní úrovni ANC. K řešení situace je třeba značných investic do zařízení a infrastruktury. Centrální vláda je odmítá uvolnit. Problémem bude rovněž nedostatek financí a pověstná místní ležérnost,“ charakterizoval některé z příčin závažného problému v rozhovoru pro vodarenstvi.cz český velvyslanec v JAR Michal Král. Podobná situace nastala v zemi již loni.

 Po loňském suchu se nepočítalo s tím, že se bude situace v takto extrémní podobě opakovat. Za péči o vodu a dodávky je v JAR zodpovědné ministerstvo vody a sanitace. Ministerstvo je zavázáno každé chudé domácnosti bezplatně dodat 6000 litrů vody měsíčně.

 

 

 

 

Scroll to Top