Indičtí odborníci mají zájem o český projekt mokřadní střechy

blank

Dům Michala Šperlinga s mokřadní střechou zaujal na světovém vyhlášení Energy Globe Award v Teheránu, kde o mezinárodní prestižní ocenění bojovalo 140 projektů z celého světa. Ačkoliv se český vítěz E. ON Energy Globe samotné soutěže neúčastnil, zájem o samočistící systém projevili indičtí odborníci.  

„Írán je úžasná země se spoustou vzdělaných lidí a zajímavou historií, takže jsem moc rád, že jsem měl možnost se na finále podívat. Organizátoři navíc akci pojali tak, že jsme měli prostor jak pro seznámení se s jednotlivými projekty, tak i navázání kontaktů s účastníky. Zejména setkání s odborníky z Indie mohu hodnotit velmi pozitivně a jsem zvědavý na to, jak se jim podaří můj projekt uchopit,“ chválil akci Michal Šperling.

I díky projektu jeho domu tak budou moci Indové pěstovat na střechách svých domů zeleninu. Mokřadní střecha zajišťuje optimální podmínky pro pěstování rostlin. Šperling indickým zástupcům prozradil své know-how a nabídl jim spolupráci.

Kořenová čistírna na střeše jeho domu v pražských Letňanech tepelně stabilizuje obydlí, chrání střech před UV zářením a čistí odpadní vodu, která se následně používá na splachování nebo zalévání, a obyvatelé domu s mokřadní střechou tak mohou ušetřit až polovinu nákladů na vodu.

„Celá akce v Teheránu měla neopakovatelnou atmosféru. Během vyhlášení i mimo něj jsme měli možnost seznámit se s řadou inspirativních projektů. Ze spolupráce Michala Šperlinga s Ústavem sociálních věd Kalinga jsme nadšení, “ doplnila Vladimíra Glaserová ze společnosti E.ON, která soutěž v tuzemsku organizuje.

O vítězství v celosvětové Energy Globe Award bude Michal Šperling usilovat příští rok.

Scroll to Top