Vyhrocený spor kvůli centrální kanalizaci na Chebsku

blank

V Paliči na Chebsku to vře. Obyvatelé totiž chtějí, aby jim obec Lipová, pod kterou Palič patří, postavila centrální kanalizaci. Lipové se však nepodařilo získat na stavbu dotaci, ani případného provozovatele. Její vedení tak přišlo se zajímavým návrhem. Lipová totiž Palič vyzvala, aby si kanalizaci vybudovala sama s tím, že malé obci na projekt finančně přispěje. To se ale lidem v Paliči nelíbí a sepsali petici.

„Petici jsme samozřejmě projednali na zastupitelstvu, nicméně si myslíme, že pomoc ve formě dotace je jako kompenzace za neexistující kanalizaci dostačující. Začínají se ozývat i obyvatelé jiných osad, takže je možné, že ten dotační program ještě rozšíříme. Pro letošek jsme na tento účel přichystali tři miliony korun,“ uvedl starosta Lipové Vladimír Duda, podle kterého chce obec Paliči uhradit nejméně osmdesát procent prokazatelně vynaložených nákladů či maximálně osmdesát tisíc korun na domovní čistírnu splaškových vod.

Na centrální kanalizaci už však má Lipová platné stavební povolení a podle Jiřího Maliňaka, který stojí za iniciativou Paliče, by měla projekt dokončit. „Jinak by byly peníze za zpracování dokumentace vynaložené zbytečně. A my v tom případě podáme na starostu trestní oznámení. Také se nám nelíbí, že radnice přenáší realizaci veřejné kanalizace na obyvatele. Chybějící kanalizace je překážkou pro další rozvoj Paliče. Přitom peníze na kanalizaci jsou, povolení je, tak nechápu, proč se nestaví,“ zdůraznil Maliňak.

Podle starosty Lipové obec sice finanční prostředky na akci má, ale co nemá, je potenciální provozovatel. „Začít stavět v takové situaci se rovná sebevraždě. Stavba bez podpory dotace by navíc odčerpala značnou část z rezerv obce,“ obává se starosta. Maliňák ale argumentoval, že se individuální čistírny navrhují pouze tam, kde není technicky možné centrální kanalizaci zrealizovat, což není případ Paliče.

Zdroj: idnes.cz 

Scroll to Top