Soukromý vrt ohrozil léčivé prameny v lázních Skalka na Prostějovsku

blank

Prameny lázní Skalka nedávno zasáhlo snížení vydatnosti. Strukturu podzemních vod totiž narušil průzkumný vrt pro tepelné čerpadlo provedený jedním z místních obyvatel. Ten ohrozil všechny čtyři léčivé prameny. Lázním hrozí zavření. Informoval o tom portál idnes.cz.

„Při průzkumném vrtu pro tepelné čerpadlo došlo k porušení napjaté akumulace podzemní vody. Můžete si to představit tak, jako kdybyste měli centrální dofukování všech čtyř kol v autě, a ten centrál vám někdo přerušil,“ informoval starosta Skalky Antonín Frgal.

Jeden z místních obyvatel si chtěl pořídit nové vytápění domů, což se pro lázně ukázalo jako kámen úrazu. „Průzkumný vrt podléhá pouze ohlašovací povinnosti, obec je mimo hru, dává se jí to pouze na vědomí. To je díra v legislativě. Když se pak něco stane, tak všichni stojí s otevřenou pusou. U nás se předpokládalo, že při vrtání do země může dojít k podobnému defektu,“ podoktl starosta Skalky, která je vlastníkem lázní. Obec dočasně vrty zaslepila a nyní čeká, jestli se vydatnost pramenů vrátí do normálu. Následně se zastupitelstvo dohodne na dalším postupu.

Podle ředitelky lázní Věry Hýžďalové zatím provoz lázní nebyl výrazně ovlivněn. Znepokojení dali najevo také lidé, kteří si do Skalky jezdili pro minerální vodu. „Po prodělané závažné nemoci mi voda ze Skalky velmi pomáhala. Potkávám se tam přitom s lidmi, kteří si pro vodu jezdí například až z Vídně. Nechápu, jak si někdo mohl dovolit vrtat v blízkosti lázní. Je to arogance,“ rozčiloval se jeden z pravidelných návštěvníků pramenů. Autora průzkumného vrtu se médiím zatím nepodařilo kontaktovat.

Alkalicko-sirnaté lázně byly založeny v roce 1928. V roce 2004 prošly komplexní rekonstrukcí za 14 milionů korun a zaměřují se zejména na revmatické nebo pohybové choroby. Každoročně lidem poskytnou zhruba třicet tisíc ozdravných procedur. 

 

 

Scroll to Top