Vědecký tým Greenpeace natočil unikátní záběry ekosystému na dně Weddelova moře

blank

Ponorka Greenpeace se dostala do zatím neprobádaných míst. Tým natáčel na dně Weddelova moře u břehů Antarktidy. Experti uvedli, že mořské dno překypuje životem, místní ekosystém patří k snadno zranitelným činností člověka a podle nich by v moři měla vzniknout rozsáhlá rezervace. Informoval o tom portál enviweb.cz. 

„Naše první ponory v Jižním oceánu byly úžasné. Viděli jsme tam tolik života, tolik diverzity. Žijí zde různé druhy mořských hub, korálů, sumek, hvězdic a dalších ostnokožců včetně živoucích fosílií – lilijic. Celé dno bylo pokryté kobercem z živočichů. V míře, kterou jsem vážně nečekal. Naše práce – doufám – ukazuje, že je potřeba tento vzácný ekosystém ochránit,“ uvedl mořský biolog Greenpeace a řidič ponorky John Hocevar.

Organizace má u břehů Antarktidy loď Arctic Sunrise, která je většinou využívaná v polární oblasti na severní polokouli. Greenpeace bojuje za vytvoření rezervace o rozloze 1,8 milionu kilometrů čtverečních. Tím by se stala největším chráněným územím na světě. Celosvětovou výzvu podepsalo půl milionu lidí. O jejím vytvoření ale rozhodne Komise pro zachování živých mořských zdrojů Antarktidy během letošního října. Loď Arctic Sunrise v oblasti zůstane dalších několik týdnů a bude tam zkoumat místní ekosystémy, měřit množství plastu ve vodě nebo mapovat praktiky rybářských lodí.

„Začali jsme s první fází našeho výzkumu. Ale už teď jsme objevili jasné známky toho, že se jedná o zranitelný mořský ekosystém. Budeme nadále zkoumat mořské dno, abychom popsali, které oblasti by měly být prioritně chráněny před průmyslovým rybolovem. Zároveň naše data poslouží jako důkazy pro komisi rozhodující o budoucnosti Jižního ledového oceánu,“ doplnila členka posádky Susanne Lockhart.

 

 

Scroll to Top