Soud za přeložku kanalizace v Mutěnicích

blank

Před okresní soud v Hodoníně se dostala přeložka kanalizace u základní školy v Mutěnicích na Hodonínsku. Na lavici obžalovaných jsou stavbyvedoucí Josef Fedor, technický dozor Roman Krejčiřík a mutěnický starosta Dušan Horák. Podle něj čtyřtisícové obci žádná škoda nevznikla. Informoval o tom Břeclavský deník. 

Státní zástupce Jiří Foral dává starostovi Dušanu Horákovi za vinu, že spáchal dva přečiny. Údajně měl zneužít pravomoc veřejné osoby a porušit povinnosti při správě cizího majetku. Podle obžaloby byla fakturovaná částka za přeložku silnice neoprávněně navýšena zhruba o 470 tisíc korun a Horák dal s tímto vědomím příkaz k její úhradě.

„Starosta jako úřední osoba vykonával svou pravomoc způsobem odporujícím právnímu předpisu a porušil podle zákona jemu uloženou povinnost spravovat cizí majetek, a tím způsobil jinému škodu, nikoli malou,“ uvedl státní zástupce. 
Za hranou zákona se měli ocitnout i stavbyvedoucí Josef Fedor a technický dozor Roman Krejčiřík. Podle Břeclavského deníku firma vystavila obci v době, kdy už měla být přeložka hotová, na zmiňovanou částku opravný daňový doklad.
Trestní oznámení podali tři opoziční obecní zastupitelé. „Jsme rádi, že nám dala policie a potom i státní zástupce za pravdu. Není možné utrácet peníze obyvatel Mutěnic jen tak, bez kontroly a bez odpovědnosti,“ vyjádřil se například zastupitel Josef Vagunda-Drgáč.

Obžalovaní se hájili tím, že chtěli kanalizaci opravit co nejdříve do Vánoc, a na soukromém pozemku pak dokončit po Novém roce. „Kanalizaci jsme nepřevzali, jen jsme ji začali využívat tak, aby odpadní vody mohly od školy odtékat na čističku,“ uzavřel mutěnický starosta Dušan Horák. Líčení pokračuje dnes 25. ledna.

Ilustrační foto (Hodonínský deník) 

Scroll to Top