Čistá Berounka letos již potřinácté

blank

V první polovině dubna se uskuteční tradiční akce Čistá Berounka, kterou organizuje skupina Rakovnicko. Posláním dobrovolnického projektu je, jak už název napovídá, vyčistit řeku Berounku.

„Každý rok vybíráme a konzultujeme úsek s CHKO Křivoklátsko, který by měl být ten daný rok uklizen. Pro tento rok zatím úsek ještě vybrán není, my bychom ovšem byli rádi za celý úsek a délku řeky, která protéká rakovnickým okresem, a to přesněji od Zvíkovce až po Zbečno,” sdělila Rakovnickému deníku organizátorka Simona Dvořáková.

Uklízet se budou oba dva břehy a dno řeky. „Některá místa jsou dobře dostupná ze souše, bohužel v některých místech je nutný přístup z vody. Důvodem jsou nálety, které někdy sahají až do vody. V těchto náletech a trávách se zachytává nejvíce odpadu, proto používáme lodě, abychom se na tato místa dostali,” pokračovala Dvořáková.

Řeka se při úklidu dělí na dva úseky a na každý je potřeba nejméně 27 lodí. V roce 2017 se do akce zapojilo zhruba 60 lidí. „Samozřejmě čím více lidí, tím lépe. Důležitá je i organizace, na níž celá akce stojí. Dává se dohromady organizační tým, který pomáhá vše řídit. Někteří dobrovolníci se nám vracejí každoročně, ale je také stále více nových zájemců, kteří si chtějí čištění vyzkoušet na vlastní kůži, ” doplnila Dvořáková.

 

Scroll to Top