V Děčíně opravují luxusní parník, Labskou princeznu

blank

Několik týdnů bude v děčínské loděnici takzvaná Labská princezna. Jedná se o stometrový výletní parník. Ve středních Čechách plavidlo projde technickou kontrolou a údržbou. „Jde bezesporu o výjimečnou záležitost. Jedná se o největší osobní loď, jakou jsme u nás kdy vytahovali z vody,“ řekl ředitel společnosti České loděnice Pavel Hvězda.

Dostat plavidlo na pevninu nebylo jednoduché a akci předcházela několikatýdenní příprava. Hlavním působištěm parníku, který brázdí vodu pouhé dva roky, je Labe. Během sezony pluje mezi Berlínem a Prahou třicetkrát a jedna cesta trvá devět dní. „Vedle toho pak pořádáme ještě vánoční a novoroční jízdy mezi Drážďany a Berlínem,“ přiblížil kapitán Elbe Princesse David Racek.

Zájemci o plavbu musí sáhnout hlouběji do kapsy. Jednosměrná jízdenka totiž vyjde na desítky tisíc korun. Zájem o Labskou princeznu je však velký. „Lidi to hodně táhne, protože ta trasa je prostě krásná. Někteří pak chtějí vidět hlavně kolesa parníku,“ poznamenal Racek, který předtím pracoval na nákladních lodích.

Vlastníkem parníku je francouzská rejdařská společnost CroisiEurope, která ji nechala ve Francii postavit za zhruba 365 milionů korun. Loď byla stavěna tak, aby zvládla dojet do Prahy, i když je v Labi málo vody. 

Foto: Elbe Princesse v dubnu 2016 v Praze (e.15.cz) 

 

Scroll to Top