Čistírna odpadních vod v Kokoníně nebude

blank

Dlouhodobě plánovanou výstavbu čistírny odpadních vod v jabloneckém Kokoníně kritizovali místní obyvatelé několik let. Před šesti lety se dokonce kvůli tomu konalo referendum, ve kterém se rozhodovalo o odtržení této městské části od Jablonce. Ten se ale nakonec dohodl se Severočeskou vodárenskou společností, že vybuduje jen kanalizaci a stoku, která Kokonín napojí na rychnovskou čistírnu odpadních vod. Zastupitelé souhlasí. Informoval o tom deník Právo. 

„Nová koncepce spočívá v podchycení splašků od zhruba tisíce obyvatel, převedení odpadních vod do kanalizačního systému města Rychnov zakončeného čistírnou. Je už zpracována projektová dokumentace, pro všechny části je vydáno územní rozhodnutí,“ uvedl mluvčí SVS Jiří Hladík.

Záměr počítá s dvojnásobným zvýšením kapacity čistírny v Rychnově. Náklady se vyšplhají na 120 milionů korun a severočeští vodohospodáři požádají o evropskou dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Jablonec se bude na projektu finančně podílet.

V Kokoníně žije zhruba 1800 obyvatel. Odpadní vody tam často končí v místní řece. S výstavbou čistírny se počítalo téměř dvacet let.

 

Scroll to Top