Stav přírodních zásobáren vody na Blízkém východě klesl na historické minimum

blank

Na Blízkém východě panuje už pět let mimořádné sucho. Na konferenci v Tel Avivu zaznělo sdělení, že své síly musí spojit více zemí v oblasti, která je však rozdělena řadou hlubokých náboženských konfliktů. Situaci zjišťoval na Blízkém východě zpravodaj České televize Jakub Szántó.

„Tuto oblast, co se týká vody, nic dobrého nečeká, dokud nezačneme spolupracovat na regionální úrovni,“ uvedl v Tel Avivu Oded Eran z Institutu pro národní bezpečnostní studia. Izrael patří ke světové špičce ve vodním hospodářství a své zkušenosti chce v rámci mezinárodní spolupráce předat i České republice. Ta se bude inspirovat letitými zkušenostmi země s recyklací odpadních vod a ochranou přírodních zdrojů. Izraelcům se pro změnu otvírá příležitost využít českých zkušeností v třídění odpadu a ochraně ovzduší.

V sousedním pásmu Gazy pak mořská voda kvůli extrémnímu přečerpání kontaminovala 98 procent podzemních zásob vody. Ostré spory panují mezi židovskými osadami a Palestinci na Západním břehu. Palestinci tam údajně dostávají kvůli izraelských omezení, zastaralé vodovodní síti a ilegálnímu odběru 3,5krát menší příděly vody na hlavu.

„Nemůžeme ignorovat nedostatek vody u Palestinců nebo dál za hranicemi, když se všichni dělíme o stejné vodní zdroje,“ konstatoval Gidon Bromberg z ekologické organizace EcoPeace Blízký východ.

Zhruba 600 milionů kubických metrů pitné vody ročně poskytuje Izraeli pět obrovských odsolovacích stanic. Do roku 2025 má v zemi vzniknout dalších pět, ale podle informací českého zpravodaje není odsolování samospásné, protože je náročné na energii a zatím není známý jeho dopad na světové oceány. Tamější vodohospodáři jsou proslulí jak ve znovuvyužívání odpadních vod, tak v zásobování obyvatelstva. V Izraeli například využívají úniky z vodovodní sítě nebo čištění odpadních vod na takové úrovni, aby byla voda z nich opět použitelná pro zavlažování zemědělských plodin.

Ilustrační foto 

 

 

 

 

Scroll to Top