Převrácený jeřáb zůstane na dně Dlouhých strání až do léta

blank

Převrácený jeřáb, který 13. října usmrtil muže u přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně v Jeseníkách, zůstane několik dalších měsíců pod vodou. Podle odhadů v pětadvacetimetrové, až padesátimetrové hloubce. Do ní po vypuštění provozních kapalin třicetitunový stroj několik dnů po tragédii spustili hasiči.

Po nehodě zůstal jeřáb nakloněný několik desítek metrů nad vodní hladinou a experti nakonec rozhodli, že nejlepším východiskem bude jeřáb sesunout do vody. Poloha jeřábu se mění v závislosti na stavu přečerpání vody mezi dolní a horní nádrží.

„V letních měsících je plánovaná odstávka provozu, důvodem je náročná výměna technologie, konkrétně oběžného kola, které je po jednadvacetileté době za hranou životnosti. Při této příležitosti se dolní nádrž vypustí a stroj bude vyproštěn,“ informoval mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol, podle kterého utopený jeřáb pod vodou nepředstavuje vážnější riziko pro chod hydroelektrárny.

Případem se zabývá policie, která zatím vyšetřování nehody neuzavřela. Dosud nemá k dispozici znalecké posudky. Skupina ČEZ si není vědoma porušení žádných technologických a legislativních postupů. Jeřábnické práce byly poskytnuty externí firmou.

Foto: Poloha jeřábu po tragické nehodě v polovině října 

Scroll to Top