Kvalitu vody v Singapuru kontrolují robotické labutě

blank

Vodní nádrž Pandan brázdí pět robotických labutí. Ty testují a kontrolují kvalitu tamější vody. Uvedl to web Channel NewsAsia.

Z dálky jsou labutě od těch živých prakticky nerozeznatelné. Při pohledu z menší vzdálenosti však uvidíte, že je tělo vytvořeno z plastu. Labutě pohání dvě vrtulky a jsou vybaveny vědeckými přístroji, které se starají o odběr vody.

Labutě byly vytvořeny v rámci projektu SWAN, který pomáhá vodohospodářům při zjišťování kvality vody. Některé vodohospodářské úřady totiž čelí logistickému problému a odběr vody na obrovských vodních plochách časově nezvládají.

Plastové labutě díky integrovaným senzorům umí vyhodnotit, jestli se voda nezkazí, zjistit její PH nebo množství obsaženého chlorofylu. Na dálku mohou být ovládány ovladačem. „Je to proto, že je nádrž v přírodním prostředí a chceme, aby do něj stroje zapadly. Pod hladinou jsou ale pohonné jednotky, které labutím umožní plavat, kam chtějí, aby mohly provádět měření a posílat výsledky,“  uvedl spoluautor projektu Mandar Chitre.

Projektanti vyzkoušeli do akce také několik menších modelů ptáka, ale zvítězila labuť, protože je její plastové tělo dostatečně robustní a bez úhony ustojí například srážku s malými čluny.

Foto: Deník 

 

Scroll to Top