Krajský úřad v Brně nově hlídá systém eVodník

blank

Na přelomu roku byl v Brně spuštěn provoz takzvaného systému eVodník. Jedná se o elektronickou a automatickou ochranu nemovitostí s online přístupem. Dokáže zabránit únikům vody z vodovodních rozvodů a všech připojených spotřebičů. O jeho zprovoznění se zasadil radní pro životní prostředí Miroslav Kubásek. Informoval o tom portál enviweb.cz.

,,Jedná se o vůbec první projekt, který je zaměřen na preventivní opatření hospodaření s vodou. Pokud se celý systém dostatečně osvědčí, bude instalace systému probíhat i v dalších budovách krajského úřadu,“ uvedl Kubásek.

Systém prostřednictvím internetu informuje uživatele o spotřebě vody a o její ceně. Zařízení je v současnosti nainstalováno na devíti místech krajského úřadu, probíhá zkušební provoz a sběr dat pro nastavení jednotlivých limitů.

Na Krajském úřadě Jihomoravského kraje eVodník slouží podle portálu enviweb k monitorování spotřebovaného množství teplé a studené vody, k zamezení případných úniků, k úspoře spotřeby, ochraně majetku proti případným škodám a obecně k ochraně životního prostředí.

Pokud nastane oproti obvyklému průměru mimořádně zvýšená spotřeba, eVodník automaticky uzavře přívod vody a pošle prostřednictvím SMS nebo emailu informaci uživatelům.

,,Velký potenciál systému vidím také v tom, že jeho pomocí budeme moci velmi přesně změřit a vyhodnotit účinnost opatření ke snížení spotřeby vody, které plánujeme v budově krajského úřadu realizovat. Po ověření funkčnosti na krajském úřadu budeme chtít tento systém rozšířit také i do dalších budov kraje,“ uzavřel Miroslav Kubásek.

Foto: evodnik.cz 

Scroll to Top