Slovinsko zažaluje Chorvatsko kvůli Piranskému zálivu

blank

Lublaň připravuje žalobu na sousední Chorvatsko. Předmětem sporu je Piranský záliv. Podle Slovinců Chorvati nerespektují arbitrážní rozhodnutí, které přisoudilo významnou část zálivu právě slovinské straně.

V červnu 2016 Mezinárodní arbitrážní soud přisoudil většinu zálivu Slovincům. Už o rok dříve však Záhřeb označil soud za zkompromitovaný. Lublaň předem ohlásila, že od 30. prosince 2017 začíná rozhodnutí komise plně realizovat a pohrozila vysokými pokutami chorvatským rybářům, kteří se do vod vydají lovit. Slovinci hodlají v souladu s unijními předpisy předat žalobu nejprve Evropské komisi, která během dalších tří měsíců rozhodne o dalším postupu.

O námořní hranici se obě země přou od roku 1991. Slovinci dokonce v roce 2008 několik měsíců bojkotovali rozhovory k přijetí Chorvatska do Evropské unie. O rok později se znesvářené strany dohodly na arbitráži, která však dopadla v neprospěch Chorvatů. Do konfliktu se začátkem ledna zapojili chorvatští váleční veteráni, kteří hrozili, že v případě nečinnosti vlády v Záhřebu vezmou situaci do svých rukou a své teritoriální vody budou bránit na lodích sami.

Na Balkáně se v těchto dnech zřejmě nejedná o jediný vyhrocený spor dvou znepřátelených národů. Poslední však dopadl mnohem tragičtěji. V úterý 16. ledna byl v kosovské Mitrovici zastřelen vrcholný politik a lídr srbské menšiny v Kosovu Oliver Ivanovič. Vrah jej zastřelil před kanceláří občanského hnutí Svoboda. Bělehrad už svolal bezpečností radu státu.

 

 

 

 

 

Scroll to Top