Praha investuje do rybníků 30 milionů korun

blank

Metropole v roce 2018 investuje do obnovy parků a rybníků desítky milionů korun. Zhruba 60 milionů korun zamíří do rozvoje parků. ČTK o tom informoval Dan Frantík z magistrátního oddělení péče o zeleň.

Praha nechá letos vybudovat dva nové rybníky. Menší z nich vznikne u obory Hvězda za tři miliony korun a druhý vyrůstá při obnově bývalé nivy Libušského potoka v Modřanech. Tato akce bude finančně náročnější a vyjde až na devět milionů korun. Podle radní pro životní prostředí Jany Plamínkové se Praha snaží do přírody rybníky doplňovat. Kromě výstavby dvou nových rybníků nechá hlavní město obnovit Biologický rybník v Horních Počernicích, tři Lítožnické rybníky, ale také například Prokopský potok.

V Praze se také dlouhodobě zlepšuje kvalita vody v tocích, které jsou kontinuálně sledovány od roku 2001. Podle magistrátu stojí za pozitivními výsledky systematický boj se zdroji znečištění, mezi které nejčastěji patří špatně provedené přípojky splaškové kanalizace. Díky spolupráci města a Pražských vodovodů a kanalizací bylo za posledních devět let odstraněno kolem 90 zdrojů znečištění.

Na kvalitě vody má významný podíl i pravidelné odbahňovaní nádrží. Od roku 2012 bylo z pražských rybníků a nádrží vyvezeno přes půl milionu metrů krychlových sedimentů.

Foto: Hořejší rybník v pražském Hloubětíně 

Scroll to Top