EK: Kvůli ochraně oceánů zavedeme do roku 2030 pouze recyklovatelné plasty

blank

Evropská komise v úterý 16. ledna ve Štrasburku navrhla, aby byly do roku 2030 všechny plasty recyklovatelné. Rovněž chce významně omezit využívání plastů pro jednorázové užití a zakázat úmyslné používání mikroplastů.

Podle komise Evropané ročně vygenerují zhruba 25 milionů tun plastového odpadu, ale k recyklaci se shromáždí zhruba pouhá třetina. Komise navrhla strategii, díky které by se měly změnit způsoby výroby, používání a recyklace plastů v EU. Počítá se také s kroky, které určí označování plastů na biologicky rozložitelné a kompostovatelné. Na rozvoj inteligentnějších plastových materiálů a odstraňování škodlivých látek z recyklovaných plastů unijní exekutiva poskytne 100 milionů eur.

Znečištění moří plasty bylo významným diskuzním bodem na prosincovém setkání v keňském Nairobi, které organizoval Program OSN na ochranu životního prostředí. Signatáři se zavázali sledovat množství umělých hmot vypouštěných od oceánů. Podle expertů by totiž v případě pokračování současného trendu bylo v mořích za 33 let více plastů než ryb.

V současnosti se do moří ročně dostává zhruba osm milionů tun umělohmotných předmětů jako lahve nebo obaly, které hubí mořský život a zprostředkovaně pronikají do lidského potravního řetězce. Nejvíce plastového odpadu produkuje Čína, která už se zavázala objem snížit.

Scroll to Top