Plzeň: Převod Vodárny za téměř pět miliard korun je u konce

blank

Plzeň vlastní veškerý vodohospodářský majetek na svém území. Od své stoprocentně vlastněné firmy převzala hromadnou akcii v hodnotě 4,77 miliardy korun. Proces převodu a transformace Vodárny Plzeň je tak u konce. Podle primátora Martina Zrzaveckého trvala akce osm let.

Město stoprocentně ovládá Vodárnu Plzeň přesně dva roky. V lednu 2016 od Veolie koupilo 98,3 procenta akcií firmy za 709,8 milionu korun. Následně začala západočeská metropole připravovat převod infrastruktury na Vodárnu, pod kterou ještě přešla část odboru správy infrastruktury magistrátu.

V roce 2016 se muselo stát město majitelem Vodárny kvůli podmínkám čerpání dotací z EU, mezi jejichž klíčové body patřilo samofinancování vodohospodářského systému a zkrácení trvání provozní smlouvy mezi Plzní jako vlastníkem infrastruktury a Veolií jako provozovatelem.

Obyvatelé Plzně zaplatí příští rok 86,14 koruny za metr krychlový vody. Podle technického náměstka primátora Pavla Šindeláře tak město plní to, co slíbilo při převzetí vodárny. To znamená, že nebude vodu zdražovat.

Lidem však vadí velké rozdíly ceny vody v kraji, které se pohybují vysoko nad, ale i výrazně pod republikovým průměrem. K rekordmanům patří severoplzeňské Úherce, kde žije 350 obyvatel. Lidé tam za kubík vody v roce 2017 platili 111,53 korun. Způsobilo to především stočné ve výši 47,38 korun, protože je obec napojena na stejnou čistírnu odpadních vod jako blízká průmyslová zóna poblíž dálnice D5.

Naopak obyvatelé městysu Koloveč na Domažlicku za vodné i stočné dohromady platili 48,28 korun.

Foto: ČOV Plzeň 

Scroll to Top