Ostrava: Extrémní zápach způsobila těžba lagun

blank

Ve čtvrtek 11. ledna dusil část obyvatel Ostravy silný zápach, který vznikl vysokou koncentrací oxidu siřičitého. Ten pocházel podle informací náměstkyně primátora Kateřiny Šebestové z těžby kalů z lagun v bývalé rafinerii Ostramo. Není vyloučeno, že se bude situace opakovat. Práce jsou však při nárůstu koncentrací okamžitě pozastaveny.

Největší dýchací problémy zaznamenali obyvatelé centra města a přilehlého sídliště Fifejdy. Podle Moravskoslezského deníku koncentrace vyskočily z běžné hodnoty pohybující se kolem deseti mikrogramů na metr kubický na bezmála 1600 mikrogramů.

„V lagunách bývalé rafinerie Ostramo v blízkosti sídliště Fifejdy pokračují práce na odtěžení kalů. Během těžby monitorují měřící stanice kvalitu ovzduší. Pokud jsou limity překročeny, práce jsou přerušeny do doby, než se hodnoty vrátí do normálního stavu,” uvedla Kateřina Šebestová.

Laguny patří k největším ekologickým zátěžím České republiky a od počátku bylo jejich čištění komplikované. Zatím bylo na českém území vytěženo přes 200 000 tun kalů, ale následně se ukázalo, že jsou v lagunách další desítky tisíc tun tohoto materiálu. Jedná se o takzvané nadbilanční kaly.

Akci v Ostravě provádí společnost AVE CZ, která získala všechny potřebná povolení a souhlasy ministerstev, jenž ji umožní odtěžit a odvézt kaly do konce roku 2018.

Foto: idnes.cz 

Scroll to Top