GEEN Holding koupil tři malé vodní elektrárny

blank

Elektrárny se nachází na řece Ploučnici a jsou významné svojí historií. Jejich turbíny jsou totiž jedny z nejstarších dosud fungujících na českém území. Výši transakce brněnská společnost nezveřejnila.

Skupina GEEN koupila elektrárny na kaskádě Česká Lípa – Děčín a návratnost investice předpokládá v horizontu osmi až devíti let. Jedná se o MVE Benešov nad Ploučnicí s Kaplanovou vertikální turbínou z roku 1933. Dále o MVE Františkov nad Ploučnicí s Francisovou horizontální turbínou z roku 1923 a o MVE Malá Veleň se dvěma Francisovými horizontálními turbínami z roku 1922, které byly repasovány před 13 lety.

„Z koupě MVE Ploučnice máme radost. Význam pro nás má téměř nostalgický mimo jiné díky své tradici a historii. Všechny turbíny fungují díky repasi s původním strojním vybavením,“ uvedl ředitel společnosti GEEN Aleš Mokrý.

Z počátku elektrárny sloužily pro zajištění energetické soběstačnosti textilních továren firmy Mattausch & Sohn a zároveň dodávaly proud do místní sítě. V roce 1945 byly vodní elektrárny znárodněny a po roce 1989 se staly součástí privatizace.

GEEN Holding investuje, obchoduje a podniká v energetické oblasti od roku 2009 zejména v České republice, Slovensku, Chorvatsku a Gruzii.

Zdroj: e.15.cz

Ilustrační foto 

Scroll to Top