Technet.cz v Las Vegas: Prasklé potrubí již nemusí díky elektronice zničit byt

blank

Zpravodajové portálu technet.cz Václav Nývlt a Jan Kužník navštívili tradiční akci CES Unseveiled v Las Vegas, která hostí každoročně stovky průmyslových analytiků a médií z celého světa. Na CES Unseveiled byly k vidění produkty od více než stovky světových technologických společností.

České specialisty zaujaly dva systémy, které umí odhalit únik vody. V prvním případě se jednalo o vodoměr Streamlabs.

„Nainstalujete ho naprosto jednoduše – krabičku nasadíte na vodovodní trubku a z druhé strany zafixujete druhou částí pouzdra. Hodí se pro všechny běžně používané průměry, k přizpůsobení slouží přibalené adaptéry, nezáleží ani na materiálu potrubí,“ uvedli zpravodajové k systému.

Vodoměr umí sledovat průtok pomocí ultrazvukových senzorů a měří spotřebu v domácnosti. Lze jej také spárovat s chytrým termostatem Nest, za kterého dokonce dokáže převzít informaci, jestli obyvatel bytu odešel pryč a neměla by být spotřebovávaná žádná voda. Pokud se v potrubí průtok přece jen naměří, pošle uživateli vodoměr notifikaci.

Na jednoduchou instalaci vsadil i systém Guardian, který vyvinula společnost Elexa. „Ten bez nářadí přimontujete na stávající vodovodní potrubí tak, aby byl uzávěr pod rotačním ramenem. Vodu tak již nezavíráte otočením páky, ale stiskem tlačítka. Součástí systému je řada senzorů případného úniku. Přítomnost vody pak způsobí okamžité uzavření uzávěru. Nechybí ani čidla otřesů, voda je vypnutá i v případě zemětřesení,“ informovala česká výprava.

Vodoměr Streamlabs je v nabídce za 299 dolarů a systém Guardian za 399 dolarů. Obě zařízení však ještě nejsou dostupná na českém trhu.

Chytrý vodoměr Streamlabs | foto: Václav Nývlt, Technet.cz

Scroll to Top