Stavba mostu v Sojovicích bude díky ochraně vody levnější

blank

V červenci začala v Sojovicích mezi Lysou nad Labem a Starou Boleslaví stavba nového mostu nad Jizerou. Stávající most je přes sto let starý a provozu již nevyhovuje. Ukončení významné stavební akce je naplánováno na říjen.

Nový most v Sojovicích se bude nacházet sto metrů od současného a řidiči se mohou těšit na pohodlnou dvoupruhovou silnici. Stavba mostu a dvou dalších inundačních v záplavovém území měla podle dřívějších informací středočeského hejtmanství vyjít na 155,2 milionu korun, ale finální cena bude o 2,3 milionu nižší. Většinu částky pokryje evropská dotace z programu IROP, zbytek uhradí Středočeský kraj.

Řeku Jizeru pod nově vznikajícími mosty spravuje Povodí Labe, které požádalo změnu způsobu pažení kolem některých stavebních objektů včetně dvou pilířů. Podnik tak učinil v návaznosti na ochranu řeky, která je zdrojem pitné vody. Takzvané zatloukání profilů do podloží by mohlo v krajním případě vést k utržení břehů a zakalení vody v řece.

„Proto byla navržena změna řešení, a to ve formě použití dodatečného záporného pažení zatlačených nebo zavrtaných ocelových profilů s doplněním dřevěných pažin. Tato varianta není trvalá a vodotěsná – pro vyhloubení stavební jámy a provedení základů pilířů je však dostačující,“ doplnil krajský radní pro oblast dopravy František Petrtýl.

Zdroj,foto: Deník 

Scroll to Top