SmVaK Ostrava na Opavsku letos investují 110 milionů korun

blank

SmVaK Ostrava v roce 2018 investují do modernizace vodohospodářské infrastruktury stovky milionů korun. Řada významných projektů bude dokončena, nebo naopak zahájena také na Opavsku. Přes 36 milionů korun zamíří v regionu do kanalizačních sítí a čistíren odpadních vod. Jedná se o projekty s celkovým rozpočtem přes 120 milionů korun, které již probíhají, nebo se na nich bude pokračovat v dalších letech. Informoval o tom mluvčí společnosti Marek Síbrt.

V roce 2017 investovaly vodárny na Opavsku do vodovodů, kanalizací a čistíren zhruba 170 milionů korun. Nejvýznamnější událostí bylo otevření zmodernizované čistírny odpadních vod v Opavě. Čistírna prošla od listopadu 2015 do února 2017 rekonstrukcí za 51 milionů korun. Díky rozšíření kapacity kalového hospodářství se může například dle plánu rozvíjet potravinářská výroba v oblasti. Co se týče spotřeby elektrické energie, je zdejší provoz díky produkci bioplynu a jeho využití v kogeneračních jednotkách soběstačný ze dvou třetin.

„Letos nás největší investiční stavby v Opavě letos čekají na Krnovské ulici. Rekonstrukce místního vodovodu nás bude stát více než 20 milionů korun, za téměř 17 milionů zde zmodernizujeme také kanalizaci,“ uvedl technický ředitel SmVaK Ostrava Martin Veselý. Významná rekonstrukce vodovodu bude také probíhat v oblasti ulic Fügnerova, 28. října, Kořeného a Vítečkova.

Další modernizace vodovodní sítě je naplánována například ve Velké Polomi, Dolní Lhotě, Oticicích, nebo Žimrovicích. Hned dva vodojemy budou sanovány, ve Vítkově a Rohově. Dokončena bude také sanace ludgeřovického vodojemu.

„Stranou našeho zájmu ale nezůstává ani oblast kanalizací a čistění odpadních vod. Novou kanalizaci a čistírnu odpadních vod začneme budovat například v Dobroslavicích. Předpokládáme, že náklady přesáhnou devadesát milionů korun. Samozřejmě jde o stavbu na více let. Dokončíme také rozšíření technologické linky čistírny v Háji ve Slezsku a rekonstrukci dosazovací nádrže v čistírně ve Vítkově,“ doplnil Martin Veselý.

Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava investovaly od roku 1995 do obnovy a rozvoje vodohospodářské infrastruktury přes 10,5 miliardy korun. Společnost je největším dodavatelem pitné vody ve více než milionovém Moravskoslezském kraji a patří mezi nejvýznamnější vodárenské firmy v České republice.

Scroll to Top