Zápach síry ve vodě chtějí vyřešit novými rybníky

blank

Korytná na Slovácku není jako jedna z mála obcí v regionu připojena na centrální vodovod Slováckých vodáren a kanalizací. Ačkoliv jsou rozbory v normě, místní voda zapáchá sírou. Vodohospodáři vidí řešení ve vybudování dvou nových rybníků v lokalitě Močířky.

„Po odkoupení potřebných pozemků jsme se dostali do fáze konečných příprav. Získali jsme už dokonce i územní rozhodnutí, ale termín pro zahájení prací nelze zatím ani odhadnout. Jisté ale je, že rybníky, každý o zhruba dvou hektarech, vzniknou,“ uvedl starosta Korytné Vladimír Janča. Začátek prací je zatím v nedohlednu. Stejně jako řadu dalších menších obcí také Korytnou sužuje nedostatek finančních prostředků.

„Celkové náklady se mohou vyšplhat až na pět milionů korun. Uvidíme. Určitě chceme celkovou částku zmírnit bonusem 400 tisíc korun, který jsme dostali za ocenění Zelená stuha v soutěži Vesnice roku,“ pokračoval Janča.

Korytná už jednu vodní plochu, vodní dílo Podseďák, má. Ta pomáhá zejména v obdobích sucha. „Nádrž slouží jednak k zadržování vody a v létě, kdy u nás bývá situace nejhorší. Také pomáhá zemědělcům s napájením dobytka. Zkušenosti ze suchého místa tedy máme. Oba chystané rybníky v Močířkách budou plnit stejnou funkci. Zadrží vodu a posílí tu podzemní, kde potlačí síru, která jde u nás automaticky nahoru s každým suchem,“ uzavřel starosta obce.

Foto: Vodní nádrž Podseďák 

Zdroj: idobryden.cz 

Scroll to Top