Ve Východočínském moři hoří iránský tanker, na místě hrozí exploze

blank

Tanker se v sobotu 6. ledna srazil s čínskou nákladní lodí asi 260 kilometrů od břehů Šanghaje. Následný požár se zasahujícím jednotkám stále nepodařilo uhasit. Místní úřady informovaly, že tanker může explodovat a potopit se. Pátrací tým již objevil jednoho mrtvého člena posádky a více než třicet jich pohřešuje.

Agentura DPA sdělila, že se do záchranných akcí zapojily týmy z Číny, Jižní Koreje a USA. Kromě exploze také hrozí masivní únik ropy do moře. Jednadvacet členů posádky čínské lodi bylo zachráněno. Jednotkám komplikuje situaci skutečnost, že z tankeru proudí jedovaté plyny a na místě panuje špatné počasí, které snižuje viditelnost.

Podle portálu oenergetice.cz měla loď Sanchi na palubě zhruba 136 000 tun ropného kondenzátu. Jedná se o lehkou ropu, která se obvykle těží se zemním plynem. Agentura Reuters upozornila, že se kondenzát rychleji vypaří a shoří než těžká ropa.

Íránský úřad pro přístavy a námořní dopravu sdělil, že posádku tankeru Sanchi, který plul pod panamskou vlajkou a přepravoval ropu z Íránu do Jižní Koreje, tvořilo třicet Íránců a dva Bangladéšané.

Foto: NDTV.com

Scroll to Top