V kladenském vodojemu vznikne moderní dispečink

blank

 Kladenský vodojem byl postaven jako jeden z prvních ocelových v 30. letech 20. století. V srpnu loňského roku začala jeho přestavba a akce za 100 milionů korun by měla být hotova do roku 2020. Projekt je hrazen výhradně z prostředků majoritního akcionáře SVAS, společností Veolia.

„Kompletní rekonstrukce odstartovala koncem srpna demontáží vnějšího obalu věže, snesením střechy a vyjmutím vnitřní nádrže vodojemu. Právě v místě, kde byla nádrž umístěna, vznikne jeden z nejmodernějších dispečinků v zemi. Vodojem tak po letech najde znovu své poslání a bude součástí řízení moderní vodohospodářské infrastruktury. Kladenský vodojem je významnou inženýrskou stavbou, která ve své siluetě ztělesňuje pozdní funkcionalismus poloviny třicátých let,“ uvedla mluvčí Středočeských vodáren Lenka Kozlová.

V současnosti dělníci penetrují a opravují zdi. Následně přijde na řadu stavba ocelové konstrukce a vybudování jednotlivých pater, kde bude zázemí dispečinku. S návštěvnickým centrem vznikne i kybernetické středisko, které bude střežit celou společnost.

Vodojem ztratil původní funkci v roce 1996 a později fungoval jako muzeum. Návštěvníci se mohou těšit i na vyhlídku na věži vodojemu. V případě takzvaného blackoutu vodojem využije vlastní zdroj energie.

„Dispečink SVAS bude v pravém smyslu mozkem a řídícím centrem dodávek vody pro více než 290 tisíc obyvatel okresů Kladno, Mělník a částí okresů Praha-západ, Praha-východ a Rakovník. Umožní sledovat bezchybný chod všech zařízení a správně vyhodnocovat kritické situace a v krátkém čase navrhovat potřebná opatření k nápravě. Bez včasných a přesných informací totiž není možné urychlit zásahy, ani dále pokročit v optimalizaci údržby. Právě to nový dispečink zcela změní. Díky novému dispečinku tak provozovatel vodohospodářské infrastruktury pokročí do vyšší fáze takzvané prediktivní údržby, která následně vede ke snižování nákladů a tím má pozitivní dopad do ceny vody,“ informoval v druhé polovině roku 2017 Kladenský deník provozní a technický ředitel Veolie Bohdan Soukup.

Foto: SVAS

Scroll to Top