V domově pro seniory se bojí velké vody, chtějí postavit zeď

blank

Domov pro seniory ve Velkém Březně v Ústeckém kraji naposledy zaplavila voda v roce 2013. Šlo již o třetí případ během jeho fungování. Ředitel Tomáš Kříž by uvítal, kdyby zřizovatel objektu, kterým je město Ústí nad Labem, za domovem vybudoval protipovodňová opatření.

„Projektovou připravenost máme již více než tři roky. Projekt protipovodňové zdi včetně dalších opatření jsme vloni na základě technických připomínek nechali aktualizovat. Stavba by vyšla na 1,5 milionu korun,“ uvedl Tomáš Kříž.

V případě povodní musel domov už dvakrát seniory evakuovat. „Nově aktualizovaná protipovodňová opatření dokážou ochránit objekt před většími škodami a umožní rychlejší návrat klientů, aniž by se muselo čekat mnoho týdnů na provedení nutných oprav způsobených povodní,“ doplnil ředitel.

Mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová sdělila, že město zatím žádný finální projekt neobdrželo. „Jen máme informace, že jej pan ředitel aktualizuje a chystá se jej předat na odbor. Pak se tím bude vedení zabývat a bude hledat dotační tituly,“ přiblížila Macová.

Podle ústecké primátorky Věry Nechybové nemá v současnosti město projekt ani připravenou investici na rozšíření protipovodňových opatření. „Problém je samotná výška ochrany, kterou v roce 2013 voda překonala, přestože jsme si mysleli, že nikdy tak velká voda nebude. Těžko řešit, kdo to zavinil. Stěna je zkrátka nižší, než by bylo potřeba. Předělat to jenom tak není možné, piloty jsou v zemi dost hluboko. Vyžadovalo by to velké finanční prostředky,“ řekla Nechybová. Preventivní opatření ale radní nepodceňují, před časem například zakoupili nová ponorná čerpadla.

Zdroj: Ústecký deník 

Scroll to Top