Brazílie chce skončit s výstavbou gigantických hydroelektráren

blank

Brazilská vláda informovala o tom, že již neplánuje budovat obří vodní elektrárny. Naopak se chce zaměřit na rozvoj fotovoltaických a větrných elektráren. Brazilská vláda je v oblasti projektů hydroelektráren dlouhodobě terčem kritiky ze strany místní populace a ekologických organizací. Upozornil na to portál oenergetice.cz. 

V první polovině října jsme informovali o záměru Brazílie postavit několik desítek přehrad na řece Tapájos. Projekt měla finančně podpořit Čína i nejmenované zdroje z Evropy. „Projekt Hydrovia je součástí plánu o několika úrovních: přehrady, přístavy, silnice, železnice. Cílem je industrializovat oblast, takže realizace je v zájmu energetických, zemědělských a těžařských společností,“ uvedla na podzim loňského roku Fernanda Moreirová z katolické neziskové organizace.

Vláda sice viděla ve zpřístupnění rozsáhlé zemědělské oblasti energetický přínos a možnost rozvoje obchodu s Čínou, odpůrci naopak existenční hrozbu pro domorodé obyvatelstvo a ekosystémy. Podle britského listu The Guardian by mohlo být vykáceno až 950 000 hektarů lesa. „Jestli bude chtít vláda se svým projektem uspět, bude nás muset nejprve zabít,“ prohlásil vůdce osady Juarez Saw Munduruku. Rizika monstrózní akce připustil už také první náměstek ministra energetiky Brazílie Paulo Pedrosa.

Země chce nově nastartovat sérii investic a staveb v oblasti solárních a větrných elektrárnách. Podle brazilského národního energetického plánu by měl instalovaný výkon v těchto elektrárnách dosáhnout do osmi let více než 40 GW. V současnosti vyrábí Brazílie ve vodních elektrárnách přibližně 70 až 80 % elektrické energie.

 

 

Scroll to Top