Dvůr Králové nad Labem bude zřejmě doplácet desítky milionů za čištění vody

blank

Rozpočet Dvora Králové nad Labem bude možná výrazně chudší. Město totiž dluží vlastníkovi čistírny odpadních vod. Informace byla zveřejněna ve znaleckém posudku, který obdržel Krajský soud v Hradci Králové. Radnice chce vlastníkovi nabídnout mimosoudní dohodu. Tématem se zabývala Česká televize.

Čistírnu ve Dvoře Králové nad Labem spravuje společnost Evorado, které město podle rozhodnutí trutnovského soudu platí milion a čtvrt korun měsíčně. Jenže to je údajně málo. Vlastník se odvolal a spor se dále vleče. Podle nejnovějšího posudku bude muset Dvůr Králové doplatit desítky milionů.

„Pokud by soud rozhodl v intencích znaleckého posudku, tak by pro město vycházel ten doplatek zhruba k 80 milionům korun,“ sdělil starosta Dvora Králové. Podle redaktora České televize Vlastimila Weinera chce radnice verdiktu předejít a navrhnout vlastníkovi mimosoudní vyrovnání. Město má v rezervě připraveno 43 milionů korun.

„V současné době nejsme schopní říct cílové částky, nebo jaká výše vyrovnání by pro nás připadala v úvahu,“ uvedl člen představenstva Evorado Ivo Konejl.

Město uvažuje o možnosti čistírnu odkoupit nebo postavit za čtvrt miliardy korun novou, paradoxně jen 300 metrů od té stávající. Radnice navíc disponuje stavebním povolením.

„Výstavba čistírny odpadních vod ve městě, které čistírnu má, je nehospodárným příkladem zacházení s dotačními prostředky,“ zdůraznil předseda Sdružení vodovodů a kanalizací ČR František Barák.

Před čtyřmi lety se spor na východě Čech vyhrotil do takové míry, že majitel čistírnu odstavil a město vypouštělo dva dny splašky do Labe. Obě strany byly potrestány pokutou a přislíbily, že se podobný útok na životní prostředí nebude opakovat.

Foto: Radnice Dvora Králové nad Labem 

Scroll to Top