Přehrady v Beskydech a Podbeskydí naplnily tání a déšť

blank

Tání sněhu a déšť v posledních dnech naplnily přehrady v Beskydech a Podbeskydí.  Údolní nádrž Morávka je v současnosti na úrovni zásobního prostoru a zadržuje pět a půl milionu kubíků vody. Vodní dílo na stejnojmenné řece nad stejnojmennou obcí slouží jako zdroj surové vody pro Úpravnu vody Vyšní Lhoty Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava, které odtud zásobují především Třinecko, Těšínsko a Frýdecko-Místecko.
V největší beskydské nádrži Šance, kde v letošním roce skončí významná několikaletá rekonstrukce, kvůli níž drží hladinu několik metrů pod úrovní zásobního prostoru, je v současnosti 29 milionů kubíků vody. Dílo slouží mimo jiné jako zdroj pro Úpravnu vody Nová Ves, odkud SmVaK Ostrava zásobují pitnou vodou Frýdecko-Místecko, Havířovsko a Karvinsko.
Na úrovni zásobního prostoru jsou také nádrže sloužící k rekreaci, a především jako zdroj vody pro významné průmyslové podniky v regionu. Nejmenší z nich – Olešná na stejnojmenné říčce u Frýdku-Místku – v současnosti zadržuje 3,2 milionu kubíků vody a je na úrovni zásobního prostoru. Vodu z přehrady využívá například Biocel Paskov.
Žermanice u Havířova na řece Lučině jsou aktuálně také naplněny na úroveň zásobního prostoru a zadržují 19,5 milionu kubíků vody, kterou využívají pro svou činnost například ocelárny ArcelorMittal Ostrava nebo již zmiňovaný Biocel Paskov. V Těrlicku na řece Stonávce je na začátku roku 2018 téměř 23 milionů kubíků vody, nádrž je naplněna nad úroveň zásobního prostoru. Vodu z ní využívá například černouhelná společnost OKD nebo Třinecké železárny.

Scroll to Top