Jihočeský vodárenský svaz výrazně zmodernizuje infrastrukturu. Jak bude probíhat první etapa?

blank

Na jihu Čech se mluví o akci století. Jedny z prvních plánovaných prací by měly začít poblíž zdroje vody v Doudlebech. Stavební úřad v Českých Budějovicích již oznámil začátek územního řízení, které se dotýká hned několika desítek soukromých pozemků v katastru Doudleb na Českobudějovicku. Modernizaci potřebuje zejména ocelové potrubí, jehož prostřednictvím proudí do tisíců jihočeských domácností voda.

„Musíme se místy vyhnout nové zástavbě. Trasa nového řadu povede do úpravny vody v Plavu. Část potrubí u Římova jsme už obnovovali po povodních v roce 2002. Práce jsou rozdělené do tří etap, celková investice této části projektu bude kolem 300 milionů korun,“ přiblížil předseda Jihočeského vodárenského svazu Antonín Princ.

Délka první etapy činí 1,6 kilometru a povede ve větší části při břehu Malše. Místy se dostane do obydlených částí. Podle doudlebského starosty Zdeňka Šmída se obce v Pomalší změnily. První etapa nazvaná Obnova řadu surové vody se dotkne i některých institucí. Významnou roli sehraje například Národní památkový ústav, protože stavba povede lokalitou bohatou na památky z doby bronzové. Veřejné projednávání k první etapě se uskuteční 6. února.

„Předpokládám, že se trasa vyhne mohylovému pohřebišti, které zkoumají archeologové v souvislosti se stavbou dálnice. Lokalita má být potom vyňata ze seznamu kulturních památek, liniové stavby mají přednost,“ konstatoval archeolog českobudějovického památkového ústavu Jiří Havlice. 

Ze svých prostředků letos proinvestoval Jihočeský vodárenský svaz přes 100 milionů korun. Více než 30 milionů uvolnil do akcí, u kterých je podmíněno získání dotací, nebo se vážou na opravy místních komunikací. Na opravy majetku JVS vyhradil zhruba 20 milionů korun a za 4,5 milionu korun pořídil nový provozní majetek.

Jihočeský vodárenský svaz je sdružením 257 měst a obcí, pro které zajišťuje správu a provozování společného vodárenského majetku. Vodárenská soustava JVS měří 533 kilometrů a zásobuje přes 380 tisíc obyvatel kraje. 

Zdroj: idnes.cz 

 

Scroll to Top