Zdražení vody na Šumpersku a Jesenicku

blank

V Šumperku a okolí lidé v roce 2018 zaplatí 88,58 koruny za kubík vody. To je o pět korun více než letos. Týká se to těch odběratelů, kteří využívají infrastrukturu, která je majetkem společnosti Vodohospodářská zařízení Šumperk.

„Do navýšení se promítá nutnost tvorby finančních zdrojů na obnovu a rozvoj vodárenské infrastruktury a také nutnost plnit finanční kritéria v souvislosti s dotací na významný vodohospodářský projekt v pěti městech okresu za 1,6 miliardy,“ vysvětlil předseda představenstva Vodohospodářských zařízení Šumperk Petr Suchomel. Na Jesenicku stoupne cena o více než dvě koruny a lidé zaplatí přes 72 korun za metr krychlový vody.

Na Šumpersku se rýsuje nový model vodárenství

O tom, jak bude vypadat provoz vodárenství na Šumpersku po roce 2020, se dále vedou diskuze. V úvahu přicházejí dvě varianty. Majitel provozní Šumperské provozní vodohospodářské odmítá prodat společnost Vodohospodářským zařízením, jejíž akcionáře tvoří obce v regionu. Buď může být vyhlášena soutěž na nového provozovatele, nebo si VHZ vybudují vlastní provozní společnost. To by však přineslo výrazné zdražení vody. Podle současných propočtů zhruba o 15 korun za metr krychlový. Zastupitelům akcionářských obcí se nelíbí odvádění části peněz vlastníkům do zahraničí.

Scroll to Top