Do českých vod se opět vrací lososi

blank

Do říček Kamenice a Lachsbach v Českém a Saském Švýcarsku se během letošního roku znovu začali vracet lososi. Podle odborníků za jejich návrat může chladnější podzim, relativně nízká teplota a větší množství vody v tocích.

V České republice byl losos obecný vyhuben kvůli přehrazování řek a znečištění během první poloviny dvacátého století. Ryba byla v českých vodách opět lovena až v roce 2002. K roku 2008 se jednalo o celoročně chráněnou rybu se zákazem jejího lovu ke konzumaci.

„Letos můžeme říci, že byl lososí rok. To souvisí s tím, že byl hodně vodnatý podzim, hodně pršelo, byly relativně nízké teploty a voda nebyla tak teplá jako v suchých letech před tím,“ řekl deníku Právu mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Například v letech 2013 a 2014 se lososů vracelo kvůli suchu méně. Podmínky pro jejich návrat byly složité. „Nyní jsme na vzestupné křivce, návraty jsou nepravidelné, závisí to hodně na počasí na podzim. Všimli jsme si jednoho úkazu, když je velká povodeň na Labi, následující rok je návratnost lososů prakticky nulová,“ konstatoval Salov. V Českém Švýcarsku se plůdek lososa do říček vysazuje na jaře a na podzim. Jikry se také nechávají líhnout ve schránkách přímo v řece.

„Loni se přešlo na odchov v plovoucích boxech, který má vysokou úspěšnost při líhnutí jiker. Rádi bychom v této metodě pokračovali. Šance, že se takto vylíhnutí lososi vrátí k nám, je podle našich předpokladů mnohem vyšší. Největší nerozum by nyní bylo vynechat několik sezón, pokud má mít projekt návratu lososů naději na úspěch, musí se pokračovat,“ doplnil Salov.

Losos obecný patří k dravcům, kteří se ve sladkých vodách živí larvami hmyzu, korýši nebo drobnými rybami.

Foto: National Geoographic CZ 

 

Scroll to Top