Dům s mokřadní střechou na pražské Letné bude reprezentovat ČR v Íránu

blank

Absolutním vítězem 9. ročníku E.ON Energy Globe se v České republice stal dům s mokřadní střechou v Praze. O výherci rozhodovala odborná porota a široká veřejnost. Předkladatel nejúspěšnějšího projektu Michal Šperling obdržel jako celkový vítěz vůz Nová ŠKODA Octavia G-TEC na CNG a tepelné čerpadlo aroTHERM od společnosti Vaillant.

„Díky bakteriím v substrátu střecha pomáhá čistit odpadní vodu, která se pak vrací do domácnosti pro potřeby splachování a zalévání. Kořenová čistička tak ročně ušetří až 50 procent vody. Střešní porost navíc tepelně stabilizuje prostředí vnitrobloku a chrání střechu domu před UV zářením,“ přiblížil majitel domu Michal Šperling.

Stavba energeticky dosahuje A třídy, do které jsou zařazeny domy s nejnižší náročností. Kromě kořenové čistírny je dům vybaven i speciálním systémem vytápění. Ten kombinuje zemní výměník, fotovoltaiku a akumulaci energie.

V konkurenci 176 projektů bude mokřadní dům reprezentovat Českou republiku na celosvětovém vyhlášení soutěže, které proběhne 16. ledna v Íránu.

Scroll to Top