Písek uzavřel z bezpečnostních důvodů lávku přes Otavu

blank

Lávka se nachází mezi sídlištěm Portyč a nábřežím 1. máje. Písecká radnice ji nechala uzavřít, protože je ze stejné konstrukce jako lávka, která se před několika týdny zřítila v pražské Troji. Mnoho lidí na jihu Čechu však zákaz nerespektuje a přes lávku pořád chodí.

„Lávku jsme uzavřeli z bezpečnostních důvodů, protože nechceme, aby se někomu něco stalo. Musíme zkontrolovat její stav, zejména to, jestli jsou nosná lana v pořádku,“ řekl místostarosta Písku Jiří Hořánek. Podle jednatele Městských služeb Josefa Hrádka je nutné vyloučit možnost závady, popřípadě konstrukční vady, o kterých se hovoří v souvislosti s nehodou v Troji.

Do roku 2002 stála přes řeku Otavu provizorní lávka, kterou strhla povodeň. Ta současná slouží obyvatelům od roku 2003. Hořánek podotknul, že minimálně jednou za rok stavba, která nevykazuje žádné závady, prochází preventivní kontrolou. Netěsnost jejího povrchu však může vést ke korozi nosných lan.

Bez ní se Písečané musí obejít nejméně měsíc a do té doby využívat například Nový most, který leží necelých 500 metrů proti proudu Otavy.

Zdroj: Česká televize

Foto: Písecký deník 

Scroll to Top