Na Šumpersku se rýsuje nový model vodárenství, ve hře jsou dvě varianty

blank

O tom, jak bude vypadat provoz vodárenství na Šumpersku po roce 2020, je zase o něco jasněji. V úvahu přicházejí dvě varianty. Majitel provozní Šumperské provozní vodohospodářské odmítl prodat společnost firmě Vodohospodářská zařízení, jejíž akcionáře tvoří obce v regionu.
Variantami tak je, že může být vyhlášena soutěž na nového provozovatele, nebo si VHZ vybuduje vlastní provozní společnost. To by však přineslo výrazné zdražení vody. Podle současných propočtů zhruba o 15 korun za metr krychlový.

Zastupitelům akcionářských obcí se nelíbí odvádění části peněz vlastníkům do zahraničí. „Samozřejmě nám vadí, že desítky milionů takto odcházejí mimo republiku. V zastupitelstvu jsme se většinově shodli, že preferujeme model provozování, který nepovede ke zdražování vodného a stočného,“ sdělil starosta Zábřehu na Moravě František John. Město je po Šumperku druhým největším akcionářem VHZ.

Přispěje Šumperk na zřízení nové provozní společnosti?

Radní navrhli nepřispět. Zastupitelstvo ale hlasování odložilo na leden. Podle šumperského starosty Zdeňka Brože je jedno, jestli by novou provozní společnost financovalo VHZ nebo obce, protože peníze budou stejně někde chybět. Zřízení nové provozní společnosti by jako jeden z 29 akcionářů podpořily Vikýřovice. „Jsme přesvědčeni, že bychom naši infrastrukturu měli provozovat sami. Zvažujeme podpořit vybudování vlastní provozní společnosti bezúročnou půjčkou na pět let ve výši do 10 % našeho majetku ve VHZ,“ sdělil starosta Vikýřovic Václav Mazánek.

Zachovat rovné podmínky pro všechny by byl nelehký úkol

Podle šéfa VZH Petra Suchomela se dá otevřenou soutěží na dodavatele dosáhnout úspor, které nebudou mít dopad pro cenu vody. Otázkou také zůstává, jak docílit stejných podmínek pro všechny uchazeče, minimálně Šumperská provozní vodohospodářská společnost by byla jako dlouholetý provozovatel ve výhodě. „Bude to velmi složité. Potřebujeme od současného provozovatele získat unikátní technické prostředky, tedy technologie pro dálkový přenos dat z úpraven a čistíren odpadních vod a speciální čidla. Tyto věci by stejně měly být v majetku VHZ. Potom už by se dala soutěž na provozovatele vyhlásit,“ doplnil Suchomel, podle kterého má VHZ příslib, že technologie od provozní společnosti získá.

Klíčový bude leden

Začátkem příštího roku budou zastupitelé všech akcionářských obcí hlasovat o novém provozním modelu. V únoru je na programu valná hromada VHZ, kde komunální politici pověření mandátem ze zastupitelstev výběr odsouhlasí. Francouzská strana se k problematice na Šumpersku nevyjadřuje.

Zdroj: idnes.cz 

Scroll to Top