MŽP zrušilo povolení k čistírně průmyslových nebezpečných odpadů v Březhradě

blank

Povolení k provozu vydal Krajský úřad v Hradci Králové. Podle ministerstva byla postup úřadu zcela nestandardní a nezákonný. „Je naprosto nepřijatelné, aby povolující správní orgán sdělení dotčeného správního orgánu a inspekce zcela ignoroval. Dotčený správní orgán a inspekce uvedly i konkrétní důvody, proč mají pochybnosti o bezzávadnosti kanalizace,“ stojí například v odůvodnění.

Společnost Purum chtěla v březhradské čistírně v areálu bývalého masokombinátu zpracovávat nebezpečný odpad, který zahrnoval těžké kovy, kyseliny nebo minerální oleje. Podle zastupitele Pavla Bulíčka používá čistírna z padesátých let minulého století starou kanalizaci, která od té doby neprošla rekonstrukcí betonového prostředí.

Proti čistírně se vyslovili například VaK Pardubice, odbor životního prostředí hradeckého magistrátu nebo Inspekce životního prostředí, která nedoporučila uvést čistírnu do provozu kvůli tomu, že je oblast na pravém břehu mezi Labe mezi Hradcem Králové a Pardubicemi významným zdrojem pitné vody a zásobárnou podzemní vody. Oblast je podle inspekce velmi citlivá z hlediska možné kontaminace.

Zdroj: Právo 

Scroll to Top