Obyvatelé Písku si za vodu mírně připlatí

blank

Pro rok 2018 zdraží vodné a stočné v Písku o necelou korunu za metr krychlový vody. Odsouhlasili to zastupitelé. Vodárenská společnosti ČEVAK původně navrhovala zdražení o 1,62 koruny. Výsledkem je ale varianta s nižším zdražením.

„S původní kalkulací jsme nesouhlasili, abychom nezatěžovali rozpočty obyvatel. Nechali jsme proto zpracovat jinou variantu počítající s částečným snížením ceny nájemného z vodohospodářského majetku města,“ uvedl Deníku místostarosta Josef Knot.

Letos stal metr krychlový vody v Písku 76,24 koruny, příští rok to bude 77,20 koruny. Kalkulace vychází z koncesní smlouvy ČEVAKu, který provozuje vodohospodářskou soustavu ve městě. K významným faktorům majícím vliv na konečnou podobu ceníku patří také výše nájemného.

V Písku také vzniknou nové protipovodňové zábrany. Stavbu za necelých 44 milionů korun provede Eurovia CS a Písek se na akci bude podílet částkou 6,2 milionu korun. Většina nákladů bude pokryta z dotace Ministerstva zemědělství ČR.

Společnost DHI pak na podzim tohoto roku dodala městu systém, který pomůže šetřit vodu. Úkolem programu je informovat o stavu potrubí, dodávkách a jakosti vody, stavu čerpadel, koncentraci chemických látek a dalších náležitostech.

Systém bude propojen s novou úpravnou vodou, která se v současnosti buduje v lokalitě Hradiště. Ročně se v Písku ztratí při distribuci zhruba 30 milionů litrů vody.

Scroll to Top