Vodohospodářům v Jičíně pomůže čistit kanalizace nový vůz

blank

Čištění 250 kilometrů kanalizačního potrubí a příslušné infrastruktury bude pro jičínské vodohospodáře o něco snazší. Vodohospodářské a obchodní společnosti Jičín pomůže zbrusu nový vůz, který byl zakoupen za 11 milionů korun. Prostředek bude sloužit na čištění dešťové kanalizace také obcím nebo soukromým subjektům.

Vůz značky MAN čistí potrubí a svým mechanismem vysává nečistoty a usazeniny. Vodu pak filtruje na kal a recyklovanou vodu, kterou dále využívá. „Naši pracovníci potrubí čistí dle potřeby průběžně. Protože dokud systém čištění fungoval pouze na bázi tlakové vody, kterou pracovníci potrubí omývali, stávalo se, že nečistoty občas potrubí ucpávaly a zbytečně docházelo k zátěži našich čistíren. Nový systém umí kal rovnou separovat a následně je po naplnění cisterny odvezen přímo do čistírny k likvidaci,“ vysvětlil důvody pro nákup nového vozu ředitel společnosti Richard Smutný.

Stroj bude využíván zejména v místech, kde nemá kanalizace potřebný spád a samočistící schopnost. Vůz si společnost pořídila bez dotací.

Scroll to Top