Voda na Zlínsku zůstává přes korunové zlevnění nejdražší v kraji

blank

Voda na Zlínsku bude zlevňovat. V kraji však bude stále k nejdražší. V jiných okresech ceny mírně porostou.

„Voda je nejdražší na Zlínsku proto, že tak byly nastaveny podmínky v roce 2004. Od nástupu současného vedení na radnici je zřetelná snaha růst cen vody zastavit, což se podařilo,“ uvedl zlínský primátor Miroslav Adámek. V roce 2004 do zlínského vodohospodářství vstoupila Moravská vodárenská patřící do koncernu Veolia. Ceny šly nahoru. Město Zlín je největším akcionářem vlastnické vodárenské společnosti (VaK Zlín) a ceny od roku 2012 zmrazilo.

V jiných městech v kraji je zhruba o pět a více korun za kubík voda levnější, což je způsobeno i tím, že tam nefunguje provozní model vodáren, na kterém by se podílela soukromá firma.

„Nejde o jednorázové populistické snížení vody jen na příští rok. Smluvně zajištěný závazek nezvyšování ceny vody zásadně jen o inflaci platí i pro příští roky. Cena vody tak bude i v příštích letech nižší, než je letos,“ sdělil předseda představenstva VaK Zlín Svatopluk Březík.

Moravská vodárenská má infrastrukturu pronajatou do roku 2034 a k dalšímu snižování ceně se staví zdrženlivě. „Cenu vodného a stočného pro rok 2019 nemůžeme v tuto chvíli předvídat. Dlouhodobě se ale ve spolupráci s VaK Zlín snažíme rozvíjet infrastrukturu, a vytvářet tak prostor pro budoucí úspory,“ informoval ředitel Moravské vodárenské Martin Bernard.

Pro Moravskou vodárenskou je klíčové, že ministr zemědělství Marian Jurečka zastavil řízení, které by mohlo vést k odebrání licence. „Bylo zjištěno, že není dán důvod pro zahájení řízení z moci úřední ve věci zrušení povolení k provozování vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu,“ odůvodnila Jurečkovo rozhodnutí mluvčí resortu Markéta Ježková. Jurečka rovněž zrušil usnesení ministerstva z léta, kde přikázal zlínskému kraji, aby toto řízení zahájil.

Scroll to Top